De Tuin - Doe ook mee !
Week 1
Aanstaande zondag horen we als eerste lezing Genesis 2: 8 - 25. In de Ontmoetingsruimte wordt na de dienst het eerste bord van de ‘tuinroute’ op onze weg naar Pasen gevuld met eerste bijdragen vanuit de gemeente, waaronder die van de kinderkerk. We hopen op bloemen, bomen, dieren, water, grassen en kruiden, Adam en Eva in de tuin, geschilderd, gehaakt, gebreid, gefotografeerd… laat uw creativiteit maar spreken!
Week 2
Het tweede bord is gewijd aan ‘mens te zijn op aarde in deze wereldtijd’. Uit het paradijs gejaagd, de boze buitenwereld in - welke beelden komen op? Misschien kunnen we hier de krant laten spreken met foto’s en vele ‘koppen’? Daartussen dan graag beelden van hoe mensen elkaar kunnen vasthouden en bemoedigen.
Bijdragen graag voor de dienst op een tafel bij de witte wand leggen, dan kan na de dienst het bord worden ingevuld. Latere aanvullingen zijn altijd mogelijk. Dus als u een prachtige vogel voor in de tuin wilt maken, maar wat meer tijd nodig heeft, geen probleem. Daar vinden we altijd wel een plekje voor.
Week 3
Midden in een tijd vol oorlog en geweld profeteert Jesaja over een bloeiende woestijn, over verkwikkende waterstromen en ballingen die naar huis zullen terugkeren, naar opnieuw vruchtbaar land, juichend! Dat werd paneel 3. In de overweging volgde een oproep om op te staan om het leven te bevorderen. Tegen onheil en verdrukking in, tegen vele soorten dood in: sta op! Doe wat je kunt, zorg voor de aarde en elkaar en leef! We zien de schilderijen overhet lied 'De steppe zal bloeien' gemaakt door de schildergroep.

Week 4
Vandaag, de vierde zondag van de veertigdagen tijd, is er weer een paneel gevuld. Tekenen van graan en brood, de weg van het zaad, een gedicht, een mooie tekening. Ook prachtig haakwerk van Teuni met o.a. een zakje mosterdzaad. Maar er is nog ruimte over. Neemt u komende weken nog wat mee voor dit paneel?

Week 5
Deze week het vijfde paneel van onze ´Tuinroute´, dat is gewijd aan het beeld van de wijnstok en de ranken die in liefde zijn verbonden (Joh 15). Als de verbinding tussen de wijnstok (Christus) en de ranken (zijn volgelingen) breekt, gaat het leven eruit. Dan draagt de wijnstok geen vrucht en kan de wijn van het koninkrijk niet worden geschonken en gedeeld. Het is de liefde die de verbinding in stand houdt. Dat is de tekst waar het in de kinderkerk over gaat.
In de dienst voor volwassenen lezen we Lucas 20: 9 - 19, de gelijkenis over een man die een wijngaard aanlegde, vervolgens op reis ging en de zorg overliet aan wijnbouwers. Als de eigenaar na verloop van tijd een knecht stuurt om zijn rechtmatig deel te verkrijgen, ranselen de wijnbouwers hem af en sturen hem met lege handen terug. Een tweede en derde knecht overkomt hetzelfde. Ten einde raad stuurt de man zijn eigen geliefde zoon... en die wordt door de wijnbouwers gedood. Wat zal de eigenaar met hen doen? En wat moet er met die wijngaard gebeuren?

Week 6
De zesde zondag is Palmzondag. Op dat paneel willen we de weg naar Jeruzalem uitzetten. De weg is geplaveid met mantels van allerlei kleur en snit. Links en rechts staan mensen juichend met groene takken te zwaaien. De stoet van Jezus met zijn volgelingen nadert de poort van Jeruzalem, waar de tempel is. Hosanna voor de Zoon van David!
Maar het is: heden hosanna en morgen kruisigt Hem! Kunnen we ook iets van die dubbelheid verbeelden? Jeruzalem - heilige stad van vrede / speelbal van nietsontziende machthebbers, tot op vandaag een diep verscheurde stad...

Week 7
Het laatste paneel: de tuin
Vroeg in de morgen gaat Maria van Magdala naar het graf om het lichaam van Jezus te verzorgen en te rouwen om zijn dood. Tot haar ontsteltenis is het graf leeg. Terwijl ze zoekend om zich heen kijkt ziet ze iemand staan. Ze denkt dat hij de tuinman is en vraagt of hij weet waar het lichaam van Jezus naartoe is gebracht. De man noemt haar bij haar naam en dan ziet ze dat het Jezus zelf is, de opgestane Heer. (Johannes 20, 1 - 18).
We begonnen onze route in de tuin van het paradijs en eindigen in de graftuin, waar het leven wint van de dood.
Doet u weer mee met een eigen bijdrage voor deze tuin? Met bloemen, bomen, rotsen, water - een levend landschap moet het worden, waar ieder mens een plekje kan vinden. Het leven wint! En wij mogen daar deel van uitmaken.

De Tuin - een wandvullend project voor de hele gemeente
Op onze weg naar Pasen volgen we dit jaar in de zondagdiensten het project ‘Tuin’ van de kinderkerk.
We beginnen in de tuin van Eden om de week erna te horen hoe Adam en Eva daaruit worden weggejaagd, de boze wereld in. Ze zullen aan den lijve ondervinden wat het inhoudt om mens te zijn op aarde. Moord- en doodslag volgen, het leven is zwaar. Maar de herinnering aan de tuin van het paradijs zal het volk Israël en later ook de kerk door de eeuwen heen blijven trekken.
Op de derde zondag lezen we over een heilsvisioen van Jesaja, dat dwars staat op alle ellende van oorlogsgeweld en ballingschap: de woestijn zal in een tuin veranderen, de steppe zal bloeien. De mensen zullen weer lachen en juichen! Met het beeld van de bloeiende steppe wordt het leven geschetst, zoals het door de Eeuwige ten diepste is bedoeld. ‘Zoals het niet is, nog niet; maar zoals het ooit moet worden en zal zijn’, schrijft Huub Oosterhuis in een toelichting bij zijn lied over de bloeiende steppe. Vaak wordt dat opgevat als een beeld van het hiernamaals, maar het is meer dan dat. Het is een visioen waaraan alle mensen samen, met al hun kracht en vanuit alles wat ze hopen, moeten blijven werken om er stukjes van te verwezenlijken. In het hier en nu, midden in de tijd, dwars tegen alle soorten dood in.
Op de vierde zondag lezen we over de graankorrel die in de akker zal moeten sterven om vrucht te dragen. Dit beeld verwijst naar de weg van Jezus door de dood heen naar de opstanding.
De week erna horen over de wijnstok (Jezus) en de ranken (de leerlingen). Als de ranken in liefde verbonden blijven met de stam zullen zij veel vrucht dragen.
Dan komt Palmzondag, het begin van de Goede Week. De mensen plukken groene takken van de bomen om Jezus als een koning in Jeruzalem in te halen; kort daarna roepen ze even hard met z’n allen: ‘kruisigt hem!’
Op de zevende zondag tenslotte zien we Maria Magdalena onthutst bij het lege graf staan. Waar hebben ze het lichaam van haar meester heengebracht? Dat vraagt ze aan een man die daar stil staat te kijken. Maria denkt dat hij de tuinman is, maar hij is de opgestane Heer.
Deze ‘Tuinroute’ willen we van zondag op zondag in beeld brengen op de witte wand van de Ontmoetingsruimte. We beginnen met een verzameling lege lijsten met een wit vlak. Deze vlakken worden week na week gevuld met ‘werk’ vanuit de gemeente. Dat kan van alles zijn.
Bij de eerste zondag bijvoorbeeld: geschilderde bloemen, bomen, dieren, water, gras, groene kruiden, Adam en Eva…., maar het kunnen ook foto’s zijn en gedichten. Het formaat van de lijst is 100 hoog en 70 breed, dus maak de onderdelen niet te groot.
Bij de tweede zondag kun je denken aan berichten uit de krant, over de chaos van onze wereld, over een mens te zijn op aarde in déze wereldtijd. Dat is niet alleen maar ellende… donker en licht kunnen pal naast elkaar te vinden zijn.
Voor de derde zondag schildert onze schildergroep het lied De steppe zal bloeien.
Daarna komen nog 4 lijsten om te vullen. Elke zondag zullen we met de kinderkerk het paneel van de zondag vullen met het materiaal dat er dan is. Aan elk paneel dat al aan de beurt geweest is kunnen we later altijd nog dingen toevoegen, dus aarzel niet en laat uw verbeelding spreken! U kunt uw bijdrage voor de dienst op een tafel in de Ontmoetingsruimte leggen.
Namens de kinderkerk en de commissie Kunst & Kerk,
Corja Menken-Bekius