U bevindt zich hier: Berichten  

52 WEKEN DUURZAAM CHALLENGE
  

Sinds begin dit jaar is er een landelijke 52 weken duurzaam-challenge gaande, waaraan ook mensen uit onze gemeente deelnemen. In Zeist-West is een What’sApp-groep actief, waarin we ervaringen en tips met elkaar uitwisselen en er is een groep voor mensen die liever via de mail met elkaar communiceren. In totaal doen nu zo’n 20 mensen mee. En het is nog steeds mogelijk om aan te schuiven!

Uitnodigende uitdagingen
Wat houdt deze challenge in? Elke week worden de schijnwerpers gericht op één milieu-item rondom duurzaam leven. Je wordt in een kort filmpje op YouTube op vrolijke wijze geprikkeld tot nadenken of / hoe je dat in eigen leven kunt toepassen. In een blog op de bijbehorende website worden nog allerlei aanvullende tips gegeven.

Samen aan de slag
Zin om ook mee te denken en jouw ervaringen met anderen te delen? Dat kan op 2 manieren:
1. Wie het liefst mailt, kan zich aanmelden bij Jan Hortensius (janhortensius@kpnplanet.nl). Jan gaat vanaf nu iedere maandag de challenge van de week versturen aan belangstellenden. Je kunt daarna per mail reageren en aan elkaar vertellen wat je met de uitdaging van de week hebt gedaan.
2. Vind je What’sApp een fijnere manier om contact te houden? Meld je dan aan bij Daniëla Postma via What’sApp (06-18 230 210). Zij voegt je toe aan een App-groep, waarin je steeds de uitdaging van de week zult ontvangen. In deze groep kun je vervolgens zelf korte tekstjes en/of foto’s plaatsen om te delen wat jij met de uitdaging van de week hebt gedaan.

Jan Hortensius en Daniëla PostmaWeekuitdaging 47: Green Friday

Sinterklaas en Santa Claus staan op de stoep 
en doen samen een dringende oproep. 

Twee pakjesfeesten komen binnenkort eraan,
Zodat veel mensen aan het consumeren slaan.
Maar wie een ander eens echt wil verwennen, 
hoeft niet als een gek naar de winkel te rennen.

Maak Black Friday voortaan ‘groen’
En ga het helemaal anders doen.
Al dat eindeloze shoppen 
mag best eens stoppen. 

Deel dus uit van je eigen overvloed,
Zoiets doet een ander net zo goed.
Er staat nog zoveel moois in jouw eigen huis,
Dat voelt zich bij een ander vast ook thuis.

Koop desnoods iets tweedehands,
Maar gun ‘gebruikt’ een tweede kans!
Of geef een leuke ervaring als surprise,
Daarmee kun je nauwelijks verliezen.

Ook namens onze Lieve Heer
Zeggen Sint en Santa: Minder? Dat is juist meer!Weekuitdaging 46: (S)meer is minder

Heeft je lichaam echt zoveel crème en shampoo nodig? De tip voor deze week: was eens een dagje later je haar (of gebruik alleen water) en je zult ontdekken dat je al die tijd een onnodige verslaving in stand hebt gehouden. De stelling: Haar wordt juist vet omdat je het zo vaak wast. Je hoofdhuid heeft dan geen tijd om te herstellen.
 
Minder verzorgingsproducten gebruiken scheelt óók in het belasten van het milieu: microplastics, drijfgassen in spuitbussen en oplosmiddelen in nagellak, parfum en aftershave. En het scheelt verpakkingsmateriaal. 
 
Neem palmolie dat aan veel verzorgingsproducten wordt toegevoegd. De mensen die dat verbouwen, worden uitgebuit. Dan maar palmolie gaan boycotten? Nee, wordt in de Facebook-groep bij deze challenge gesteld, dat is om twee redenen toch geen goed idee. Reden 1: Intensieve veeteelt is echt vele malen schadelijker. Dus doe liever daar iets aan. Reden 2. Boycot van palmolie kan tot grotere schending van mensenrechten leiden. Die palmolie moet bovendien vervangen worden door iets dat nóg meer land voor het verbouwen vraagt. Kortom: het blijven lastige afwegingen.
 
In onze groepen gebruiken sommige mensen inmiddels al naar tevredenheid shampoobars (stukken zeep i.p.v. vloeibare shampoo in flessen) en ook deodorant in de vorm van crème, om de hoeveelheid plastic te verminderen. En dat scheelt ook weer een hoop ruimte in de badkamer! 
 
Nu nog de uitdaging aangaan om het allemaal zelf te maken? Wie weet… Op de website van 52 weken staan handige tips om daarmee aan de slag te gaan:
52wekenduurzaam.nl


Weekuitdaging 45: Delen is het nieuwe hebben

De uitdaging van deze week sluit prachtig aan bij de spreuk van vorige week van
Mahatma Gandhi: “Earth provides enough to satisfactie every man’s needs, but not every man’s breed.” Er is genoeg voor iedereen als we maar wat minder hebberig (zouden) zijn. Gedeelde pret is immers dubbel plezier! 

Ook hier speelt weer de milieubelasting mee: Het is het kopen van nieuwe spullen, zo valt te lezen in het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn, dat voor de meeste CO2-uitstoot zorgt.

Ken je de piramide van Maslow? Die gaat over de basisbehoeften van de mens. Als variant daarop is een nieuwe, duurzame versie gemaakt door de Canadese illustrator Sarah Lazarovic. Deze ‘Buyerarchy’ ziet kopen als de laatste optie. Daarvoor heb je allerlei andere mogelijkheden zoals lenen, ruilen of maken. Een geweldige manier om te kijken naar de keuzes die we maken als we iets willen of denken echt nodig te hebben…

We worden uitgedaagd om dus de boel op zijn kop te gaan benaderen, dat wil zeggen: anders dan we gewend zijn met ‘kopen’ als allerlaatste optie. In onze groepen hebben we daarmee (gelukkig) al ruimschoots ervaring: alles wat gedeeld kan worden, is ook regelmatig in handen van anderen!

Heb je toch nog hulp van buitenaf nodig of wil je aan méér mensen jouw spullen uitlenen? Kijk dan eens op websites als www.peerby.com. Of je eigen buurt-app!


Weekuitdaging 44: Vegaaan met die banaan

Op 1 november was het World Vegan Day. En dat wordt dus ook de uitdaging voor deze week: veganistisch eten. Zuiver plantaardig dus. Als je dat doet, heeft dat namelijk meer impact op het milieu dan stoppen met vliegen of vaker fietsen! Iemand die volledig plantaardig eet, zorgt voor maar liefst 60% minder CO2-uitstoot. Zelfs de overheid promoot daarom inmiddels veranderingen in ons voedingspatroon op de website www.iedereendoetwat.nl, en stelt noten en peulvruchten voor als een goed alternatief voor vlees.

Veel mensen in onze groepen doen al hun best om geen of minder vlees te eten (en zoveel mogelijk biologisch vlees), maar de meeste mensen hebben toch nog wel zuivel op het menu staan. We hebben het erover dat het een slechte ontwikkeling is dat allerlei dierlijke producten niet langer een aanvulling zijn op ons plantaardige eten, maar de hoofdmoot vormen. Want (zoals Mahatma Gandhi al zei): “Earth provides enough to satisfy every man’s needs, but not every man’s greed.”

Voor iedere kilo vlees is ongeveer 5 kilo veevoeder nodig en voor melkkoeien is dat zelfs 19 kilo (vooral gras). Wij merken daar in Nederland op ons bord weinig van, maar in andere landen wordt landbouwgrond niet langer gebuikt om voedsel voor mensen te verbouwen maar voor dieren; en lijden veel inwoners honger om onze zucht naar vlees en zuivel te kunnen stillen.

Lukt het in onze groepen om het deze week anders te doen en inderdaad (een paar dagen) volledig voor vegan te gaan? Er is niemand die dat bevestigend durft te beantwoorden. Tja, er was ook nog dat principe van niet onnodig voedsel weggooien: dan ontbijt je netjes met sojamelk, maar de yoghurt moet vervolgens wel op! We komen, zoals vaker, uit op “Alles met mate”. En als je dan toch weer kaas gaat kopen op de markt, kun je er in ieder geval een stoffen ‘kaaswrap’ omheen doen die je zelf hebt meegenomen. Alle beetjes helpen, ten slotte.


Weekuitdaging 43: Spring over

Er blijken meer mensen die van partner veranderen dan van bank. Nu zal dat in onze wijkgemeente wat minder gelden, maar toch… Sommige klusjes blijf je uitstellen, hoe belangrijk je ze ook vindt. De challenge probeert deze week mensen over te halen om zich over hun koudwatervrees heen te zetten, met een grappig filmpje waarin overstappen met polsstokhoogspringen wordt vergeleken.

Heb je het gevoel dat je bank, verzekeraar of pensioenfonds ‘groener’ kan? Op www.eerlijkegeldwijzer.nl kun je uitzoeken hoe duurzaam deze organisaties zijn. Groene banken leggen de lat voor duurzaam bankieren steeds hoger. De meeste banken lenen geld aan wie maar kan betalen, met bepaalde uitzonderingen. De duurzame banken hebben ook zo’n ‘uitsluitingsbeleid’, maar werken vooral omgekeerd. Zij kiezen actief uit waar ze wél in willen investeren, met het oog op een positieve impact.

En is het echt zoveel werk? Dat valt best mee: Zo is er de overstapservice, een automatisch systeem tussen banken dat ervoor zorgt dat overschrijvingen en acceptgiro’s automatisch naar het nieuwe rekeningnummer worden doorgestuurd. Dat gebeurt dertien maanden lang, zodat alle jaarlijkse overschrijvingen minstens één keer langskomen.

In onze groep is nog wel wat discussie over de impact, zoals: als grotere partijen zich hard maken voor duurzaamheid, zet dat véél meer zoden aan de dijk. Goed nieuws is dan ook dat juist deze week bekend wordt dat het ABP Pensioenfonds stopt met investeren in fossiele energie. Dat zou weleens dat ene omvallende dominosteentje kunnen zijn dat ook de andere in beweging zet!


Weekuitdaging 42: Loop mee

Heel positief was de kerkdienst rondom duurzaamheid van vorige week zondag, waaraan de ZWO-commissie meewerkte. De insteek van de Challenge is voor het eerst dit jaar juist iets somberder. “Een, twee in de maat, anders wordt de juffrouw kwaad.” We moeten opschieten, we hebben haast…

Van 1 tot 12 november 2021 vindt de 26ste Conference of Parties (COP) plaats in Glasgow. Tijdens deze klimaattop zullen regeringsleiders van over de hele wereld proberen afspraken te maken om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graad te houden. 

En, zo zegt de tekst op de website, soms zakt je de moed in de schoenen. Gaat het ze deze keer wel lukken om op één lijn te komen, om echt concrete en bindende afspraken te maken? Een deskundige legt uit dat 2050 - een datum die In de politiek vaak wordt genoemd - al te laat is als deadline. Dat is letterlijk een dode lijn: als we niet de komende 10 jaar al stevige maatregelen gaan nemen, zullen veel planten- en diersoorten binnenkort uitgestorven zijn.

We worden deze week daarom opgeroepen om ‘meelopers’ te zijn. Meelopers die protesteren tegen het huidige beleid. Bijvoorbeeld door op 6 november bij de Klimaatdemonstratie in Amsterdam aanwezig te zijn. Of door ons aan te sluiten bij een actiegroep die probeert politiek en bedrijfsleven te overtuigen van de noodzaak om sneller te zorgen voor een ander klimaatbeleid. Voor velen in onze gemeente is een van die actiegroepen, Milieudefensie, geen onbekende. Maar er zijn ook actiegroepen voor jongeren, voor ouderen en voor onderwijzers. 

De actiegroep voor jongeren biedt in een prachtig filmpje alsnog een positieve kijk op 2050: hoe het zal zijn, als we wél hebben gedaan wat we konden doen. (Zie: https://youtu.be/6f5t96tAahk)


Week 41: The Big Five

Deze week: the Big Five. Wat kun je doen om je energierekening wat minder hoog te maken (en je huis dus wat duurzamer)?

Op de website worden deze vijf aanpassingen genoemd:

1. Simpele aanpassingen zoals tochtstrips aanbrengen
2. Goed isoleren
3. Zorgen voor goede ventilatie
4. Energie zelf opwekken ( door bijv. zonnepanelen)
5. Zorgen voor duurzame verwarming (bijv. met een warmtepomp)

Het is ook de Week van de Duurzaamheid. Jelmer woonde een online-bijeenkomst bij en maakte daarover het volgende verslag:

Op woensdag 13 oktober organiseerde de gemeente Zeist de livestream “Op weg naar Aardgasvrij”. Of formeel organiseerde het TV-programma Green Make Over de livestream in samenwerking met Zeist. Presentatrice Gwen Jansen kon 200 digitale toeschouwers verwelkomen, waaronder diverse mensen uit kerkelijk Zeist-West, zag ik in de chat.
 
Zij had als gasten wethouder Wouter Catsburg (ChristenUnie) en Evelien Raab, algemeen coördinator van de Stichting Energie Zeist. De livestream begon met een korte compilatie over de overschakeling van heel Nederland naar aardgas in slechts 10 jaar tijd, van 1963 tot begin jaren zeventig. Met de boodschap: ook toen is de energietransitie gelukt, dus waarom zou het nu niet lukken?
 
Daarna kwamen diverse voorbeelden aan bod hoe je huizen energiezuinig of zelfs energieneutraal kunt maken. Veel zaken wist ik wel, maar ik zag toch ook nieuwe dingen zoals kleine ventilatortjes onder de verwarming. De volgende dag ben ik direct naar het Energiehuis op de Slotlaan nr 300 gegaan om me nog wat meer te laten informeren. En ik heb gelijk een afspraak gemaakt om een energiecoach te laten langskomen die de specifieke individuele situatie komt opnemen. Wat geweldig dat Zeist zo enorm zijn best doet om zijn bewoners energie te laten besparen! O ja, de Green Make Over Life Show begint komend seizoen (januari 2022) in Zeist-West.


Week 40: Heb de kleintjes lief

Deze week begint met Dierendag, maar in de challenge denken we nu niet aan huisdieren, maar aan de allerkleinste schepselen in onze tuin of op ons balkon: de wormen en andere insecten. En dit keer gaat het niet alleen om doen, maar ook om (na)laten. 

Wie namelijk de tuin iets minder rigoureus winterklaar maakt en afgevallen bladeren tussen struiken en planten op de grond laat liggen, zorgt daarmee voor biodiversiteit. Alle rommel in de tuin is een potentiële plek voor kleine beestjes. Juist in de winter hebben zij onze tuinen hard nodig, voor plekken om te nestelen of voedsel te vinden. Afgestorven planten bieden dan voor veel insecten een overwinteringsplaats. Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tussen deze planten en wachten hier rustig het voorjaar af. In de holle stengels van deze planten overwinteren insecten als het lieveheersbeestje of bijen. Door uitgebloeide bloemen te laten staan, maak je bovendien de vogels blij dankzij de zaden die ze hierin kunnen vinden. En egels overwinteren liefst in een hoekje vol blaadjes, takjes, mos en andere ‘prullaria’.

Hoeveel redenen wil je nog meer om bewust lui te mogen zijn?

Ga je toch liever aan de slag, dan is de herfst het ideale seizoen om zaadjes en bollen in zogenaamde boomspiegels (de kale grond rond bomen) te stoppen. In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer en zullen ook planten beter aanslaan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt.

Ook kun je je eigen wormenhotel of bokashi-emmer beginnen. Bokashi is een vorm van composteren die niet stinkt en dus ideaal voor mensen met alleen een balkon die hun kamerplanten ook graag eens met goede grond vertroetelen. En in een wormenhotel zorgen wormen ervoor dat jouw afval letterlijk in ‘zwart goud’ verandert, betere compost is nauwelijks mogelijk.

In onze groepen gebruiken we het GFT-afval óók voor verbinding en ontmoeting, zo blijkt. Meerdere mensen die zelf geen tuin hebben, brengen hun groene emmertjes bij de buurman… Dat is nog eens samenwerking!


Week 39: Sorry

Van 30 september tot 7 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid waarin verbinding en ontmoeting centraal staan. In de challenge kijken we daarom hoe we relaties duurzaam kunnen houden. Hoe blijf je met anderen in gesprek, ook over lastige onderwerpen; hoe blijf je vragen stellen, leren van jezelf en elkaar? En hoe maak je schoon schip, als het toch een keer fout gaat?

Wie te trots is om sorry’ te zeggen, liever gelijk heeft dan geluk, heeft vaak ook minder energie om zich voor (andere) positieve zaken in te zetten. Er blijft iets schuren, knagen. Ook schuld en schaamte kunnen je in de weg staan om onbekommerd te genieten.

In de kerk is het een van de grondslagen van ons geloof: vergeving. Zoals Martin Luther King jr. zo mooi zegt: “Forgiveness is not an occasional act, it is a constant attitude.”

Het is een te groot onderwerp om ‘even’ in een appje te verwoorden. Te persoonlijk ook, je zet daarmee niet alleen jezelf maar ook betrokkenen in de schijnwerpers. En dus is het stiller dan anders in onze groepen. En toch… niemand onder ons die hiermee geen ervaring zal hebben. Voor velen zal de uitdaging juist nu ook groot zijn: waar voor- en tegenstanders van het Coronabeleid elkaar soms letterlijk niet meer verstaan (in de betekenis van ‘begrijpen’) en zich soms toch in een en dezelfde familie, vriendenkring of kerk moeten verhouden tot elkaar.

Waar verbinding en ontmoeting lastiger worden, kan eenzaamheid inderdaad op de loer liggen. Aan ons de uitdaging om met zachtheid naar mensen te blijven kijken, naar wat er nog wel (mogelijk) is, zoals zo mooi verwoord in een lied: “Wek onze zachtheid weer, geef ons terug de ogen van een kind.”


Week 38: Beter een geode buur ...

Eind september is het Burendag. Een mooi moment om erbij stil te staan bij hoe betere relaties met je buren óók kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Nodig je buren eens uit op de koffie en bedenk wat je allemaal samen zou kunnen doen. Een straatfeest? Een opruimactie, samen met alle kinderen? Tegels wippen en je straat vergroenen? Met inkoopvoordeel zonnepanelen op meerdere daken leggen? Of een groendak? Je auto of gereedschappen delen? Vaker samen koken? 

In Zuid-Afrika noemen ze het ‘Ubuntu’: alleen ga je sneller, samen kom je verder! Delen is het nieuwe hebben. Buurten worden leuker, socialer en veiliger worden wanneer buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt.

In onze groepen heeft goed contact met buren (en met medekerkgangers) inderdaad geleid tot samen één auto delen en gezamenlijk (voordeliger) zonnepanelen aanschaffen. En sommige buurtjes hebben zelfs al een eigen app: zodat de buurvrouw bijvoorbeeld jouw koffiemolen kan lenen. Nog wat leuke tips: via de website Thuisgekookt kun je achterhalen of je in je eigen buurt maaltijden kunt (laten) ophalen en via Peerby kun je gereedschap lenen en huren van buren. En er is in Zeist een kledingkettingruil voor wie, zonder te gaan shoppen, toch de garderobe regelmatig wil vernieuwen.
Week37: Mission Mars

Al meerdere weken hebben we tijdens deze challenge stilgestaan bij plastic, want dat “plastic maakt meer kapot dan je lief is” (om een oude slogan te parafraseren).
Deze week zoomen we in op een heel specifieke plastic verpakking. Jaarlijks belanden 1 tot 10 miljoen plastic wikkels van het bedrijf Mars op straat. Mars weigert vooralsnog biologisch afbreekbare wikkels te maken, in tegenstelling tot andere snoepfabrikanten.
Daarom worden we opgeroepen om ouderwets actie te gaan voeren. Zaterdag 18 september is het World Clean Up Day, de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar die in 180 landen wordt georganiseerd! Om te voorkomen dat zwerfvuil verzamelen “dweilen met de kraan open” blijft, vraagt 52-weken-duurzaam aandacht voor de campagne “Mission Mars” van Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, en Dirk Groot, de Zwerfinator. Merijn Tinga kreeg eerder met zijn acties voor elkaar dat óók op kleine plastic flesjes statiegeld kwam.
In zes maanden verzamelden ze al 11.000 wikkels en kwamen daarmee In het televisieprogramma Kassa. Voor het vervolg van deze actie heeft “Mission Mars” zoveel mogelijk mensen nodig.

De vraag?
Kijk op 18 september (en in de dagen erna) extra goed uit naar alle verpakkingen van fabrikant Mars, zoals Twix, Snickers, M&M’s, MilkyWay, Maltesers, Skittles, Dove, Celebrations, Bounty, Balisto, Hubba Bubba, Freedent en Doublemint.

De actie?

Leg ze vast met de gratis app Plastic Avengers (of Literati met tag #MissionMars).

Probeer daarnaast ook in je eigen huishouden het gebruik van (onnodige) plastic verpakkingen zoveel mogelijk terug te dringen, zeker als je dat plastic al na één keer weggooit. Gooi je eigen afval nooit op straat, neem eigen tassen en verpakkingen mee, koop groente en fruit zoveel mogelijk van de lokale markt en middenstand en wees creatief in het bedenken van alternatieven voor wegwerpproducten.


Week 36: Don't spil

Weer is er een week waarin matigheid een belangrijke rol speelt: het is de nationale Week tegen Voedselverspilling. En dat zou geen oproep aan dovemansoren moeten zijn. Opnieuw klinken akelige cijfers: per jaar verspillen we namelijk met elkaar 2 miljard kilo voedsel. Dat is vergelijkbaar met een eindeloze file van vrachtwagens die bumper aan bumper kleven, een file die begint in hartje Utrecht en ergens  in Barcelona weer eindigt!

De uitdaging? Kijk eens of je deze week letterlijk groente, fruit of brood in een winkel kunt gaan ‘redden’ wat anders zou worden weggegooid. Of andere levensmiddelen die tegen de houdbaarheidsdatum zitten. In de app TooGoodToGo zie je precies wat waar wordt aangeboden (en vaak voor een prikkie). En in sommige supermarkten kun je 35% korting krijgen op producten die snel gebruikt moeten worden.

En durf te vertrouwen op je eigen beoordelingsvermogen. Meestal is een product langer goed dan op de verpakking staat aangegeven. Je ziet en ruikt het wel en anders proef je eerst een piepklein hapje. In onze groepen vertelde iemand dat ze ooit een pak yoghurt een week in de fietstas had laten zitten. Geen ideale omstandigheden, maar het smaakte er daarna niet minder om!

We blijken overigens op dit punt allemaal al redelijk streng in de leer te zijn. En we vullen dat juist leuk en lekker creatief in. Met restjes kun je heerlijke gerechten maken: overgebleven groenten lenen zich uitstekend om wraps mee te vullen, voor pastasaus of soep. Of nodigen uit om volop te gaan experimenteren. Met stukjes brood aan een vork kun je daarnaast mooi potjes met beleg ‘leeg vegen’. En echte kliekjes? Stiekem zijn we daar dol op; vaak zijn het perfecte hoeveelheden om de volgende dag als lunchgerecht te eten!


Weekuitdaging 35: Duik in je data

Heel confronterend is de uitdaging van deze week. Daar staan we dan met ons goede gedrag. We zijn heel bewust bezig met wat we kopen en in huis hebben staan, maar de meesten van ons hadden zich niet gerealiseerd dat alles wat je ‘in the cloud’ verzamelt óók energie kost.

Meerdere mensen in onze groep bewaren, voor alle zekerheid, ook de kopie van de kopie van de kopie. Dataopslag en internetgebruik veroorzaken echter CO2-uitstoot, en méér dan we ons bewust zijn: 20 mailtjes sturen per dag is hetzelfde als 1000 kilometer per jaar autorijden. Die boodschap komt hard aan. 

De hoogste tijd dus voor ‘mailbox-minimalisme’ en een schone (harde) schijf. Weggooien wat je niet (meer) nodig hebt, is een stevige stap in de goede richting. 

Ook je internetgebruik kun je aan banden leggen:Gebruik je zoekmachine zo min mogelijk en tik adressen van websites rechtstreeks in.Bewaar websites die je vaak bezoekt onder favorieten, zodat je ze z.s.m. kunt oproepen.
Beperk het versturen van grote bestanden per mail (comprimeer of stuur via een link).
Kijk filmpjes op YouTube in lage kwaliteit en/of op een klein scherm.
Stel het vervangen van je digitale apparaten zo lang mogelijk uit.

En… “Think before You thank’”: in Groot-Brittannië ontdekten ze dat het sturen van een simpel “dankjewel” naar collega’s alleen al per jaar voor 61.000 kilo CO2-uitstoot(!) zorgde…


Weekuitdaging 34: Bingo

Deze week doen we ouderwets ‘bingo’. We kijken of het ons gaat lukken om onszelf gelukkig te eten door zo veel mogelijk gezond te eten. Niet volgens de Schijf van Vijf, maar met tien voedingsmiddelen die we vaak net iets te weinig eten:

1. peulvruchten
2. kolen en uien
3. bladgroenten
4. wortelgroenten
5. andere groenten
6. fruit
7. volkoren granen
8. noten en zaden
9. kruiden en specerijen
10. ‘boosters’ zoals kiemgroenten en gepekelde groente

Waarom is dat zo belangrijk? Uit veel onderzoeken is gebleken dat onze darmflora een hele grote rol speelt in onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Helaas is ons huidige voedingspatroon veel te eenzijdig geworden, waardoor we nog maar een fractie van de darmbacteriën hebben die we ooit hadden. Elk soort voedsel helpt namelijk z’n eigen darmbacteriën: als die bacteriën lange tijd niet gevoed en actief gehouden worden, dan verdwijnen ze. Hierdoor wordt het ecosysteem in je darmen steeds armoediger en neemt je weerstand tegen stress en infecties af.

Het goede nieuws? Door ‘Bingo’ te spelen maak je je darmflora weer gezond. En je helpt meteen de aarde een handje: wie volledig plantaardig eet, vermindert de CO2-uitstoot zelfs met 70%. Dat zet nog eens zoden aan de dijk!

In onze groepen komen we bijna allemaal wel (een keer) aan 9 van de 10 voedingsmiddelen, al lukt dat misschien niet altijd op één dag. Maar die ‘boosters’? Kiemgroenten blijken gemakkelijk zelf te maken: zaden weken in een schaaltje, uitspoelen en 2x per dag doorspoelen. En die gepekelde of gefermenteerde groenten? Gelukkig zijn daarvan recepten te vinden op internet. Ook dat is niet zoveel werk. En sommige recepten klinken eigenlijk helemaal nog niet zo slecht…


Weekuitdaging 33: zorg voor je natje en droogje

De voorspellingen zijn somber: in de toekomst krijgen we steeds meer met uitersten te maken. Ondanks hevige regenbuien zullen we zodoende een tekort aan water krijgen, dat wil zeggen: water dat ook geschikt is als drinkwater. En ons land gaat ‘verdrogen’. Hoe dat kan, legt een expert in een filmpje op Youtube uit: https://youtu.be/ygRJqskDygU
Kort samengevat: Omdat we ons land zo efficiënt hebben ingericht met sloten en kanalen wordt het regenwater heel snel naar zee afgevoerd. En blijft er steeds minder over dat zich bij het grondwater kan voegen. Het grondwater zakt omlaag. Dat noemen we “verdroging”. En ja, dan helpt het niet echt dat er ook steeds minder groen is dat het water kan vasthouden, omdat steeds meer mensen hun tuinen betegelen. Tijd dus om - binnen en buiten - wat zuiniger te worden met ons waterverbruik. Want we kunnen zelf een positieve bijdrage leveren. 
In onze groepen weten we daar gelukkig inderdaad wel raad mee. Sproeien vanuit je eigen regenton, platte daken met vetplantjes ‘bekleden’ die veel water kunnen vasthouden én vooral niet te vaak sproeien (dan wordt je gras ‘lui’ en krijgt minder diepe wortels): dat zijn wat tips die voor buitenshuis worden genoemd. Binnen worden vaatwasser en wasmachine pas aangezet, als ze goed vol zitten. En veel mensen gaan tegen de trend in en douchen zeker niet iedere dag - en dat vindt hun huid eigenlijk ook best fijn! Met een waterbesparende douchekop uiteraard en ook niet te lang.
Op Facebook worden nog wat rigoureuzere oplossingen aangedragen zoals een echte regentank laten aanleggen van 5m3, waarmee je het toilet kunt doorspoelen en zowel de was als afwas kan doen. En er wordt gewezen op wat je met je eten en drinken aan water verbruikt. Zo is voor 1 liter koffie maar liefst 225 liter water nodig voordat de koffiebonen kunnen worden geoogst en voor 1 liter thee maar 24 liter water. Voor 100 gram chocolade wordt 1700 liter water gebruikt en voor een appel 80 liter.


Weekuitdaging 32: Goed bezig

“Be the change you want to see in the world”: deze week worden we uitgedaagd om iedere dag een compliment uit te delen. Want: positieve feedback stimuleert. Als iemand tegen je zegt dat je goed bezig bent, is de kans groot dat je het gedrag gaat herhalen.

Als we mensen dus (oprecht!) een compliment geven over hun duurzame gedrag… juist. Dan doen ze het vast nog eens. En zo maken we de wereld samen weer ietsje mooier, gezelliger én groener.

In onze groepen staan we stil bij initiatieven in Zeist die een pluim verdienen. Denk aan de kringloopcentra, waar meer gebeurt dan je op het eerste oog ziet. Niet alleen spullen krijgen er een tweede (of derde) leven, ook mensen in nood ontvangen hulp (en huisraad) als het water hen aan de lippen staat. Of neem het PGGM-park waar je tijdens een lunchwandeling op bordjes allerlei informatie over milieuvriendelijke toepassingen kunt lezen. Of de app TooGoodToGo die voedselverspilling helpt tegengaan, waarin ook veel bedrijven uit Zeist participeren. Of de Biobasis, waar je maaltijden kunt bestellen, waarvoor biologische en lokale producten zijn gebruikt. Er gebeurt (gelukkig) al zo veel goeds!

Ook een mooie manier om de challenge toe te passen: bedenken wat jij deze week ‘duurzaam’ wilt gaan doen - zodat je jezelf aan het eind van de week eveneens een compliment kan geven. Goed bezig! Ga vooral zo door!


Weekuitdaging 31: Bekijk een eik

Hoeveel bomen en planten (her)ken jij? Dat is de uitdaging van deze week: trek erop uit, zoek uit welke plant of boom je nog niet kent - en krijt er op de stoep liefst nog de naam bij, nadat je dat hebt opgezocht. In onze groepen deden wij daarvoor het liefst research via een ‘ouderwetse’ papieren gids of via gratis apps als ObsIdentify en Pl@ntNet.

Ook een bezoek aan een botanische tuin werd aangeraden, als je meer te weten wilt komen over bomen en planten! Zie: www.botanischetuinen.nl. En er blijkt zelfs een aparte website voor zogeheten ‘stoepplantjes’ te bestaan! Ooit werden ze nog als onkruid met veel gif bestreden, nu laten veel gemeenten deze stoepplantjes vaak bewust juist staan, want ‘goed voor het milieu’.

De Hortus Botanicus in Leiden stelt online een lijst beschikbaar waarop je deze stoepplantjes kunt terugvinden: https://www.hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1/informatie-over-stoepplantjes

En dankzij deze website kun je (met je kinderen of kleinkinderen) ook heerlijk gaan knutselen. Studenten maakten namelijk over deze stoepplantjes een kwartet dat je kunt printen, knippen, plakken en… (uiteraard) spelen… zie: https://www.hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1/stoepplantjeskwartet

Kom je liever serieus in actie om het klimaat te helpen verbeteren? Met een gift aan TreesForAll of MeerBomen.Nu help je de biodiversiteit waarborgen. Dagblad Trouw plaatste echter wel een kritische noot bij ‘klimaatbossen’: volgens OxfamNovib gaat het planten van bomen vaak ten koste van landbouwgrond, zodat er in sommige landen onvoldoende voedsel verbouwd wordt voor de inwoners. Ook ontwijken sommige regeringen daarmee de verantwoordelijkheid om te zorgen voor meer schone energie en een duurzamere bedrijfsvoering.


Weekuitdaging 30: Doe een digi detox!

Deze week blijft het stil in onze groepen. En dat heeft een goede reden. We zijn een weekje aan het afkicken van het steeds weer op onze telefoon kijken. Want al die beeldschermen verbruiken niet alleen letterlijk heel veel energie, maar zorgen er ook voor dat jij lastiger in slaap valt en überhaupt steeds moeilijker oplaadt. 
 
We worden aangemoedigd tot 3 varianten in detoxen:
Kleine stap: Kies één moment op de dag waarop je een uur geen beeldscherm gebruikt. Liefst op een moment die je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld tijdens en na het eten. 
Grotere stap: Zet jezelf op dieet, bijvoorbeeld 20 minuten schermtijd in de achtend, 20 minuten in de middag en 20 minuten in de avond.
Grote stap: Om je weer te focussen op je echte leven en relaties gaan we (naast het dieet) detoxen. Dis-connecten om weer te her-connecten. Kies een periode van 3 dagen waarin je al je schermen uitzet en opbergt. Bijvoorbeeld van vrijdagavond tot maandagochtend.
 
En straks het logische vervolg: 
Hoe zorg je weer voor gezond schermgebruik? 
1. Maak van je slaapkamer een beeldschermvrije zone
2. Zet je telefoon op stille stand en push-notificaties van apps uit.
3. Maak bewuste keuzes in welke apps je (nog wel) gebruikt
4. Leg je telefoon op vaste momenten bewust weg.
5. Wissel het online zijn af met een wandeling, het lezen van een boek of een gesprek met een vriend.


Weekuitdaging 29: Geef geluk!

Zo langzamerhand hebben we (bijna) allemaal al veel te spullen in huis. Het is daarom haast een uitdaging geworden om voor verjaardagen toch nog een verlanglijstje samen te stellen zodat mensen iets leuks aan je kunnen geven. 

Uit onderzoek blijkt ook dat maar liefst 72% van alle mensen veel gelukkiger wordt van iets samen doen dan van het zoveelste hebbedingetje krijgen. Eigenlijk niet zo gek: in onze maatschappij is er vooral schaarste aan tijd ontstaan - en dus ook aan aandacht voor elkaar.

Dat wordt dus ook de uitdaging van deze week: Geef geluk! Kijk in de komende maanden eens of je een ander een mooie en misschien zelfs wel onvergetelijke ervaring cadeau kunt doen.

In onze groepen hebben verschillende mensen daarmee al positieve ervaringen opgedaan: leuke uitstapjes, iemand die iets voor je maakt of bakt… Ook wordt bij verjaardagen gevraagd om geld aan een goed doel te doneren. Want inderdaad… we herkennen wel dat nog meer bezit niet altijd tot nog meer plezier leidt. En wat extra geluk? Dat gun je iedereen!


Weekuitdaging 28: Fix it!

Wie wilde, kon deze week de handen uit de mouwen steken. Aan de 5 R’s die we eerder in deze challenge hoorden - refuse, reduce, re-use, recycle en rot - is een zesde toegevoegd. Deze zesde R begint ook in het Nederlands met een R: repair / repareren.

Veel spullen worden tegenwoordig gemaakt om snel te verslijten. Of hebben kleine onderdeeltjes die snel verslijten en moeilijk vervangen kunnen worden. Bizar genoeg is het vaak ook goedkoper om iets te vervangen door een nieuw exemplaar dan het te herstellen.

Dat vinden gelukkig steeds meer mensen vreemd en onwenselijk. Er wordt daarom gewerkt aan het ‘recht op reparatie’. Dit voorjaar werden er zelfs kamervragen over gesteld. 

Werk aan de winkel dus om samen het tij te keren!

Lukt het je niet zelf? Ga dan naar een lokale reparateur, daarmee geef je meteen een boost aan de economie. Op repareer.com  kun je opzoeken wie in Zeist je kan helpen, op fixpart.nl kun je zien of je nog onderdelen opnieuw kunt bestellen. En je kunt ook terecht bij het Repair Café met je kapotte strijkijzer, heggenschaar, tosti-ijzer, jurk, föhn en alles wat je maar kunt tillen. De deskundige vrijwilligers daar weten meestal wel hoe iets te reparen is, of niet; daar nemen ze alle tijd voor en het kost je een vrijwillige bijdrage. Zie: http://rc-zeist.nl/

Maar… het blijft uiteraard ook leuk om het zelf te fixen… zodat een scheur in een kledingstuk opeens een kunstwerk van knoopjes wordt en die ene werkloze fiets toch weer in gebruik kan worden genomen.


Weekuitdaging 27: Oeps

Heel uiteenlopende onderwerpen zijn in het afgelopen halfjaar voorbijgekomen. Minder afval produceren, je eigen bakjes en zakjes mee naar de winkel, je buurt vergroenen, kleding in/van de kringloop….
 
Deze week maken we even een pas op de plaats. Hoe gaat het ons af om stukje bij beetje blijvende veranderingen in ons leven door te voeren? Kunnen we mild over onszelf zijn, als het (even) niet lukt? Als we een ‘oeps’-moment hebben?
Want dit hebben we al gemerkt. Veranderen gaat niet vanzelf. Sterker nog, ons brein houdt eigenlijk helemaal niet van verandering.  95% van onze keuzes maken we onbewust. Op basis van prikkels uit de omgeving. En die omgeving verleidt ons maar al te vaak tot het maken van niet echt duurzame keuzes… Daarnaast voelt het soms ook vervelend: alsof je de betweter probeert uit te hangen, wanneer je iets weigert dat voor de ander juist een vanzelfsprekend gebaar van behulpzaamheid is, zoals een verpakking in de winkel.
In drukke periodes verzand je sowieso gemakkelijk in oude patronen en functioneer je al gauw weer helemaal op de automatische piloot.  Niks mis mee, als je maar niet vergeet om de draad weer op te pakken en daarna toch weer doorgaat om jezelf - met aandacht en herhaling - nieuw gedrag aan te leren. 
 
Hoe je dat het beste kunt volhouden, verschilt per persoon: 
- Helpt het als iemand je herinnert aan je duurzame voornemen? 
- Heb je een stok achter de deur nodig? Of juist een beloning?
- Werkt voor jou stap-voor-stap of juist de rigoureuze aanpak?  


 Weekuitdaging 26: De kledingketting

“Van ruilen komt geen huilen” is het officiële thema. Maar het gaat dus over kleding. Over kleding delen, om precies te zijn, en op een wel heel bijzondere manier: via de ‘kledingruil-ketting’ krijg je eens in de twee à drie weken een tas met kleding, waar je iets mag uithalen en/of instoppen voordat je de tas aan een ander doorgeeft.

Wat blijkt namelijk? Wereldwijd produceren we tegenwoordig vier keer(!) zoveel kleding als tien jaar geleden. Door overproductie bereikt dertig procent van de geproduceerde kleding nooit iemands kledingkast. Alleen al in Nederland leidt deze fast fashion tot een kledingberg van 235.000 kilo. Zo’n 350 voetbalvelden vol! Bijna zeventig procent van al die kleding belandt direct in de verbrandingsoven.

En de gemiddeld 46 kledingstukken per persoon per jaar die we wel aanschaffen, dragen we ook lang niet allemaal. In dat laatste kunnen dit soort initiatieven als een kledingruil dus verandering brengen.

In onze groep, zo bleek al in week 23, doen we vaak best lang met kleding, kopen regelmatig iets tweedehands en/of geven wat we niet meer dragen graag een nieuwe bestemming. Bij de kledingketting (die ook in Zeist actief is) is nog niemand van ons aangesloten. Maar wie weet… We wisten eerder ook niet van het bestaan af.


Weekuitdaging 25: Wake up before you go, go!

Deze weekuitdaging lijkt een vreemde eend in de bijt, als het gaat om duurzaamheid: we worden gevraagd naar onze ochtendrituelen. En toch is het niet nog helemaal niet zo gek als het op het eerste gezicht lijkt. ’s Ochtends even de tijd nemen om erbij stil te staan hoe je de dag tegemoet wilt treden, kan inderdaad helpen om bewuster te leven en andere keuzes te maken, beter om te gaan met de mensen die je ontmoet en de wereld waarin we leven.

Het sluit eigenlijk mooi aan op de christelijke traditie van bezinning en reflectie. Betekent het ook dat wij in onze groepen allemaal met bijbellezen en bidden bezig zijn? Nee, dat niet. Toch gebeurt er een hoop dat daarbij nauw aansluit: als eerste bij het opstaan je blik richten op de prachtige boom buiten als een groet aan de nieuwe dag; als het kan wandelend naar het werk zodat je meer kunt openstaan voor je omgeving; een kaars aansteken bij het bidden; jezelf bewust iedere dag een doel stellen…

Die bewustwording beperkt zich ook niet tot de ochtend: de een doet regelmatig schrijfopdrachten rond bijbelse thema’s, de ander doet de hele dag mee aan getijdengebeden, weer een ander laat zich graag inspireren door een goed boek of een mooi lied. En ja, het helpt inderdaad om opmerkzaam te zijn hoe je ook in andere opzichten de kwaliteit van leven kunt vergroten. En is dat niet precies waarom duurzaamheid draait?


Weekuitdaging 24: Buk en pluk de dag

We doen het eigenlijk al zonder dat we het weten: wildplukken! Het zit in onze genen, in de kern van ons DNA. Wij zijn nog steeds dezelfde jagers en verzamelaars als onze voorouders voor de komst van de landbouw. Alleen nu op een iets andere manier. De eetbare natuur hebben we verruild voor een ander jachtgebied, de supermarkt. Lekker makkelijk, maar wel een beetje saai.

Deze week trekken we ons berenvel aan en halen de oermens naar boven. We gaan jagen en verzamelen! En overbodig te zeggen wellicht, maar jagen in deze tijd doen we natuurlijk gewoon op plantjes

Kleine stap
Pluk de ingrediënten voor tenminste één gerecht uit de natuur. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert.
En verras je familie, huisgenoten of vrienden op een culinaire uitspatting.


Weekuitdaging 23: Mest je kledingkast uit

We worden deze week uitgedaagd om nog eens kritisch naar onze kleren te kijken, als we toch bezig zijn om zomerkleding beter in het zicht te hangen of leggen. Wie het aandurft, mag letterlijk alles uit de kast halen en onder handen nemen, zoals ook de opruimgoeroe Marie Kondo adviseert. Word je nog wel blij van wat je hebt?

En als dat niet zo is? Dan maar weggooien? Nee. In ieder geval niet in de grijze kliko. De mogelijkheden om met jouw afgedankte kleding iets leukers te doen, zijn gelukkig eindeloos. Vrienden, familie of de kringloop zouden bijvoorbeeld weleens heel blij kunnen worden van jouw goede goed! Zelfs sokken met gaten en kleren met scheuren kunnen tegenwoordig opnieuw gebruikt worden, eventueel als materiaal voor een compleet ander product (een behang van oude spijkerbroeken bijvoorbeeld). In Zeist is daarom niet alleen de textielcontainer op straat blij met jouw ‘vodden’, maar ook een instantie als het Leger des Heils! Steun je meteen een goed doel. Fijn om te weten.

En ga je daarna weer shoppen? Dan is een mooie stelregel: “Ga ik dit minstens 30 x dragen?” Zo ja, veel plezier ermee!


Weekuitdaging 22: Afval sparen

Deze week gaan wij met eigen bakjes en zakjes inkopen doen. En eindelijk die shampoobar en tandenpoetstabletjes aanschaffen. Gewoon om te proberen of het bevalt. Zo ja, dan ga je ermee door. Zo niet, dan skip je het. Zo simpel.

'Om geen afval te maken pak ik alles al uit in de supermarkt'
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn, een land waarin afval niet meer bestaat. Waarin we alle grondstoffen opnieuw gebruiken. Een flinke uitdaging, want op dit moment gooien wij Nederlanders gemiddeld 500 kilo aan afval weg. Per jaar!

De uitdaging is om afval te verzamelen, inclusief álles! Heb je net al je afval weggebracht, dan begin je vandaag met opsparen. Wat komt er binnen? En wat gaat er weer uit? Je neemt jouw afval onder de loep. Wat is jouw grootste afvalstroom, en hoe zou jij die kunnen verkleinen?
De volgende 5 R'n kun je daarvoor gebruiken, waarbij nummer één de meeste impact heeft:
1. Refuse ofwel weigeren: Een leven zonder afval begint met afval weigeren.
2. Reduce of verminderen: Door minder te kopen haal je minder in huis en hoef je ook minder weg te gooien.
3. Re-use of hergebruiken: Hoe langer je een product gebruikt, hoe beter.
4. Recycling.
5. Rot of composteren:


Weekuitdaging 21: verwen je fiets

Het valt niet langer te ontkennen, begrijpen we als we het filmpje van deze week zien. Onze kerk zit tjokvol mensen die de economie bepaald geen goed doen. Oeps! Want wij fietsen graag. En dan heb je dus geen brandstof nodig, hoef je zelden geld uit te geven aan betaald parkeren en ben je veel goedkoper uit met onderhoud en reparaties. Ook houdt al dat fietsen ons gezonder - en dat betekent: minder werk voor ziekenhuizen en dokteren.

Maar zijn we dan ook een beetje lief voor dat trouwe vervoersmiddel van ons? Verwennen wij onze fiets graag? Nouououou… dat valt wel mee - of tegen. (Net hoe je het bekijkt.) Remmen smeren, frame poetsen, banden op voldoende spanning houden… de meeste werkzaamheden laten we in onze groep toch liever over aan de vakman. Ach, zo dragen we dan toch ons steentje - pardon: een centje - bij aan de economie!Weekuitdaging 20 : Hamer erop

Deze week spelen we de bal door naar de overheid. Naar het nieuwe kabinet in wording. Hoe?
Door een boodschap mee te geven aan de nieuwe informateur Mariëtte Hamer.
Zij staat voor een van de belangrijkste opdrachten sinds tijden. Om de verschillende partijen op een lijn te krijgen en te helpen een echt stevig Klimaat Noodplan te maken voor de komende tien jaar. 
 
Dit is het moment om met zijn allen Mariëtte Hamer een hart onder de riem te steken. Kan zij ervoor zorgen dat het nieuwe kabinet het voorkomen van de ontwrichtende klimaatverandering op één wordt gezet bij de formatie?
 
De uitdaging van deze week is het versturen van een brief naar Mariëtte Hamer. Met dezelfde vraag (of beter gesteld boodschap) van alle mensen die meedoen met 52wekenduurzaam, om het voorkomen van ontwrichtende klimaatverandering op één te zetten bij de komende formatie. Weekuitdaging 19: Moestuintjes

De 52wekenduurzaam-challenge draait deze week om moestuintjes. In onze groep zijn een paar mensen die inderdaad een moestuin hebben. Veel mensen hebben sowieso kruiden in hun tuin staan. Alles bij elkaar wordt er in onze groepen dus nog heel wat uit de tuin geplukt om het eten op smaak te brengen zoals citroenmelisse en rozemarijn, maar ook frambozen en aardbeien. 

Een eye-opener is het dat je door zelf pluksla te kweken in lente, zomer en herfst geen zakjes met salade meer hoeft te kopen. Zoals de naam al zegt, gaat het om losse blaadjes en pluk je iedere keer net zo veel als je nodig hebt. Als je het hart laat zitten, groeit het daarna vanzelf weer aan. Het is bovendien de meest laagdrempelige manier om toch eens te proberen of je aanleg hebt voor het kweken van eigen groente.Weekuitdaging 18: Microplastics

Iedere week is er een andere uitdaging. Deze week is de opdracht op de kleintjes te letten! En daarmee bedoelen we niet de bonusfolder uitpluizen voor de beste koopjes. Nee, we gaan op zoek naar microplastics in producten die je dagelijks gebruikt, zoals tandpasta, douchegel en vershoudbakjes. Microplastics houden zich overal schuil waar plastic is. Onzichtbaar als ze zijn, dringen ze ongehinderd de natuur en onze voedselketen binnen.
Microplastics helemaal uit je leven bannen, is vrijwel onmogelijk. Wat je wel kan doen, is direct stoppen met het gebruiken van producten waar microplastics in zitten. Check het etiket van je verdachte product en kies er dan voor om het weg te gooien. Meer informatie op 52wekenduurzaam.nlWeekuitdaginging 17: Vakantie in eigen land

Dit keer is de opdracht eigenlijk heel simpel: hoe vier je straks op een leuke manier vakantie in eigen land? Vorig jaar werden we er nog door overvallen dat we door de Coronacrisis even niet of nauwelijks naar het buitenland konden gaan. Nu kunnen we ons serieus erop voorbereiden.
In onze Zeist-Wester groepen houden we het nóg dichter bij huis en vliegen de tips heen en weer voor ommetjes vlakbij huis. De klompenpaden bijvoorbeeld. Menigeen blijkt ook fanatiek gebruik te maken van de knooppuntnetwerken om mooie fietstochten of wandelingen uit te zetten.
Wat opvalt (ook in de landelijke Facebookgroep van de challenge) is dat voor veel mensen een vakantie in Nederland blijkbaar vooral simpel moet zijn. Milieuvriendelijk betekent: kamperen, op de fiets of met de trein op pad. Bij buitenlandse vakanties is er sneller een verlangen om iets bijzonders te doen. Toch een beetje jammer, want ook in Nederland zijn unieke ervaringen op te doen. Slapen in een wijnvat, tram, trein of pipowagen doe je toch ook niet iedere dag. Tijd voor een nieuw gezegde: “Doe eens gek, het leven is al gewoon genoeg”?


Weekuitdaging 16: Guerrilla Gardener

Iedere week een nieuwe uitdaging om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken, zo doen we mee aan 52wekenduurzaam. Inmiddels 17 gemeenteleden verdeeld over een app groep en een mail groep informeren en enthousiasmeren we elkaar over de eigen invulling van deze wekelijkse uitdaging. 
Deze week hebben we de lente in onze bol en daarmee gaan we de bloemetjes en bijtjes in onze wijk een handje helpen. We sluipen door onze wijk als Guerrilla Gardener. Een Guerrilla Gardener tuiniert buiten de grenzen van de eigen tuin. Het zijn buurtbewoners die zelf de buurt opfleuren met planten en zaaien, zodat we veel mini-natuurgebiedjes creëren in de bebouwde kom.
De groene bril wordt opgezet en de natuur tussen het beton wordt ontdekt.

Net als door heel Nederland zijn ook in Zeist deze week zaadjes gratis uitgedeeld om bermen 'bijvriendelijk' te maken. Onze groep uit Zeist-West kreeg zakjes van Richard Dittmar. Een hartverwarmend initiatief. Wellicht kunnen we volgend jaar onze kerk ook als uitdeelpunt beschikbaar te stellen voor de Nationale Insectendag?

De 52-weken-duurzaam-actie van deze week is overigens een vervolg op een landelijke wedstrijd die eind maart van start ging. Daaraan doet ook de gemeente Zeist mee. Voor deze wedstrijd worden mensen opgeroepen om tegels weg te halen zodat die plekken minituintjes met planten en bloemen kunnen worden aangelegd. Of om een bestaand, maar saai plantsoen in een bloeiende oase om te toveren. De groenste gemeente ontvangt daarvoor straks in het najaar een prijs.

Leuk om daaraan nu een (bescheiden) bijdrage te hebben kunnen leveren met het (helpen) verspreiden van bloemzaad.


Printerversie