U bevindt zich hier: Berichten  

52 WEKEN DUURZAAM CHALLENGE
  

Sinds begin dit jaar is er een landelijke 52 weken duurzaam-challenge gaande, waaraan ook mensen uit onze gemeente deelnemen. In Zeist-West is een What’sApp-groep actief, waarin we ervaringen en tips met elkaar uitwisselen en er is een groep voor mensen die liever via de mail met elkaar communiceren. In totaal doen nu zo’n 12 mensen mee. En het is nog steeds mogelijk om aan te schuiven!

Uitnodigende uitdagingen
Wat houdt deze challenge in? Elke week worden de schijnwerpers gericht op één milieu-item rondom duurzaam leven. Je wordt in een kort filmpje op YouTube op vrolijke wijze geprikkeld tot nadenken of / hoe je dat in eigen leven kunt toepassen. In een blog op de bijbehorende website worden nog allerlei aanvullende tips gegeven.

Samen aan de slag
Zin om ook mee te denken en jouw ervaringen met anderen te delen? Dat kan op 2 manieren:
1. Wie het liefst mailt, kan zich aanmelden bij Jan Hortensius (janhortensius@kpnplanet.nl). Jan gaat vanaf nu iedere maandag de challenge van de week versturen aan belangstellenden. Je kunt daarna per mail reageren en aan elkaar vertellen wat je met de uitdaging van de week hebt gedaan.
2. Vind je What’sApp een fijnere manier om contact te houden? Meld je dan aan bij Daniëla Postma via What’sApp (06-18 230 210). Zij voegt je toe aan een App-groep, waarin je steeds de uitdaging van de week zult ontvangen. In deze groep kun je vervolgens zelf korte tekstjes en/of foto’s plaatsen om te delen wat jij met de uitdaging van de week hebt gedaan.

Jan Hortensius en Daniëla PostmaGuerrilla Gardener

Iedere week een nieuwe uitdaging om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken, zo doen we mee aan 52wekenduurzaam. Inmiddels 17 gemeenteleden verdeeld over een app groep en een mail groep informeren en enthousiasmeren we elkaar over de eigen invulling van deze wekelijkse uitdaging. 
Deze week hebben we de lente in onze bol en daarmee gaan we de bloemetjes en bijtjes in onze wijk een handje helpen. We sluipen door onze wijk als Guerrilla Gardener. Een Guerrilla Gardener tuiniert buiten de grenzen van de eigen tuin. Het zijn buurtbewoners die zelf de buurt opfleuren met planten en zaaien, zodat we veel mini-natuurgebiedjes creëren in de bebouwde kom.
De groene bril wordt opgezet en de natuur tussen het beton wordt ontdekt.

Net als door heel Nederland zijn ook in Zeist deze week zaadjes gratis uitgedeeld om bermen 'bijvriendelijk' te maken. Onze groep uit Zeist-West kreeg zakjes van Richard Dittmar. Een hartverwarmend initiatief. Wellicht kunnen we volgend jaar onze kerk ook als uitdeelpunt beschikbaar te stellen voor de Nationale Insectendag?

De 52-weken-duurzaam-actie van deze week is overigens een vervolg op een landelijke wedstrijd die eind maart van start ging. Daaraan doet ook de gemeente Zeist mee. Voor deze wedstrijd worden mensen opgeroepen om tegels weg te halen zodat die plekken minituintjes met planten en bloemen kunnen worden aangelegd. Of om een bestaand, maar saai plantsoen in een bloeiende oase om te toveren. De groenste gemeente ontvangt daarvoor straks in het najaar een prijs.

Leuk om daaraan nu een (bescheiden) bijdrage te hebben kunnen leveren met het (helpen) verspreiden van bloemzaad.


Vakantie in eigen land

Dit keer is de opdracht eigenlijk heel simpel: hoe vier je straks op een leuke manier vakantie in eigen land? Vorig jaar werden we er nog door overvallen dat we door de Coronacrisis even niet of nauwelijks naar het buitenland konden gaan. Nu kunnen we ons serieus erop voorbereiden.
In onze Zeist-Wester groepen houden we het nóg dichter bij huis en vliegen de tips heen en weer voor ommetjes vlakbij huis. De klompenpaden bijvoorbeeld. Menigeen blijkt ook fanatiek gebruik te maken van de knooppuntnetwerken om mooie fietstochten of wandelingen uit te zetten.
Wat opvalt (ook in de landelijke Facebookgroep van de challenge) is dat voor veel mensen een vakantie in Nederland blijkbaar vooral simpel moet zijn. Milieuvriendelijk betekent: kamperen, op de fiets of met de trein op pad. Bij buitenlandse vakanties is er sneller een verlangen om iets bijzonders te doen. Toch een beetje jammer, want ook in Nederland zijn unieke ervaringen op te doen. Slapen in een wijnvat, tram, trein of pipowagen doe je toch ook niet iedere dag. Tijd voor een nieuw gezegde: “Doe eens gek, het leven is al gewoon genoeg”?


Printerversie