U bevindt zich hier: Berichten  

OPVOLGER GEZOCHT BIJ COMMUNICATIE

Opvolger gezocht bij Communicatie

Al een heel aantal jaren zit ik in de commissie communicatie (CC) en het is voor mij tijd om ermee te stoppen en het stokje over te dragen aan iemand anders.
Omdat het makkelijker is om ergens “ja” tegen te zeggen als je er een duidelijk beeld van hebt, zal ik wat vertellen over de cc, zoals we onszelf kortweg noemen.

De commissie bestaat al weer een tijdje uit 4 personen. Hugo Albers, Agathe de Bruin, Manon van der Zwaluw en ondergetekende. Allemaal vervullen we zo onze eigen taak en vullen we elkaar aan.
De cc vergadert een keer per maand, met uitzondering van de zomervakantie, dan slaan we een keertje over. Onze gemeente, Zeist-West, heeft een aantal manieren waarop we elkaar en anderen op de hoogte houden over wat er speelt in onze gemeente.
Ten eerste is daar de digitale Nieuwsbrief. Deze brief komt wekelijks uit en soms een keertje extra als er iets te melden valt wat niet kan wachten. De nieuwsbrief is dus bedoeld voor het actuele nieuws, voor aankondigingen en voor verslagen van gebeurtenissen. Iedereen kan de digitale nieuwsbrief aanvragen, maar veelal zijn het leden van onze eigen gemeente die hem krijgen.
Ten tweede is er het blad Opgang. Deze wordt met de verschillende wijken in Zeist gemaakt en geeft de mogelijkheid om wat van onszelf te laten zien en een kijkje te nemen bij de andere wijkgemeentes.
Sinds de vernieuwde opzet van Opgang, zo’n anderhalf jaar geleden, verzorgt de cc elke maand de 2 wijkpagina’s en soms verschijnt er een uitgebreider artikel van onze hand in het blad.
In onze eigen vergadering kijken we wat we in het volgende nummer willen plaatsen en verdelen we de taken onderling. We schrijven zelf, interviewen iemand en schrijven dan een stuk of we vragen iemand wat te schrijven, bijvoorbeeld voor de column.
Om de pagina levendig te houden zijn foto’s uiteraard ook erg belangrijk. We vragen de schrijvers om foto’s aan te leveren, maken ze zelf of halen ze uit ons archief.
Eén van ons zit in de redactieraad van Opgang en gaat naar de maandelijkse vergaderingen.
Ten derde hebben we de website. Het gebruik van websites is in de afgelopen jaren veranderd en wordt veelal gebruikt om iets op te zoeken. Op onze site staat algemene informatie, de laatste nieuwsbrieven, maar ook de liturgie van de komende zondag, zodra die beschikbaar is.
Verder zijn er nog een paar andere manieren waarop informatie wordt gegevens, zoals bijvoorbeeld de beamer, facebook, folders voor Actie Kerkbalans of de 40-dagentijd, maar de cc houdt zich de meeste tijd bezig met de Nieuwsbrief, Opgang en de website.

En wie doet wat binnen de cc?
Hugo is degene die het initiatief in veel dingen neemt. Hij zit de vergaderingen voor. Hij vertegenwoordigt ons in de kerkenraad en houdt ons op de hoogte. Hugo heeft in 2003 met Anton Stegeman en Martijn Laterveer de website opgezet en hij verzorgt de website nog steeds. Daar is de wekelijkse digitale Nieuwsbrief bij gekomen. Hij is het meestal, samen met Agathe, die de onderwerpen aandraagt voor in Opgang. Hij schrijft stukken, interviewt mensen, regelt dat mensen stukken aanleveren en maakt foto’s of zoekt passende foto’s op in zijn inmiddels uitgebreide fotoarchief van Zeist-West. Hij redigeert stukken en zorgt dat alle copy voor Opgang op tijd aangeleverd wordt. Verder weet hij goed wat er in Zeist-West speelt en hij weet de andere leden van de CC te motiveren om zo iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Bij Agathe zijn we vaak welkom om de vergadering te houden. Zij maakt aantekeningen en stuurt na afloop een actiepuntenlijstje rond. Ze draagt onderwerpen aan en is vaak degene die mensen interviewt en stukjes regelt. Zij onderhoudt veelal de contacten. Haar enthousiasme maakt me vrolijk.
Manon denkt mee over de onderwerpen en hoe die in te vullen. Ze schrijft stukken of interviewt mensen. Ze regelt zaken en is goed in het schrijven van plannen en stukken voor overleg met bijvoorbeeld de kerkenraad. Manon kan rustig luisteren en meedenken, maar kan ook goed en duidelijk haar mening geven.
Ikzelf heb ook vaak mijn huis opengesteld voor de vergadering. Dat was handig toen de kinderen klein waren. Ik heb notulen gemaakt, heb stukken mogen schrijven, mensen mogen interviewen, meegedacht over wat we wilde doen en bereiken. Het laatste jaar zat ik voor Zeist-West in de redactie van Opgang. En ik heb het met liefde gedaan. Ik vond de samenwerking met Hugo, Agathe en Manon erg fijn en inspirerend. Bedankt dat ik met jullie heb mogen samenwerken.

Ik vond het voordeel van de cc dat ik op de hoogte bleef van wat er speelde binnen Zeist-West. Om te zien wat er allemaal gedaan wordt door zo veel verschillende mensen. Om een kijkje achter de schermen te krijgen van het bestuur van onze kerk. Om mijn steentje bij te dragen, op mijn manier.
Hugo, Agathe en Manon moeten zelf maar aangeven waar ze naar op zoek zijn voor de cc. Maar ik kan jullie van harte aanraden om samen te werken met deze mooie mensen.

Met een liefdevolle groet,
Annemarie Kelder

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie neem dan contact op met Hugo, Agathe of Manon cc@pknzeistwest.nl


Printerversie