U bevindt zich hier: Wijkgemeente Fairtrade  
 WIJKGEMEENTE
Profiel Zeist-West
Predikanten
Pastorale zorg
Organisatie
FinanciŽn
Oecumene
Adressen
Fairtrade
Een duurzame en sociaal rechtvaardige Groene Kerk

FAIRTRADE
 Fairtrade: een vorm van vieren en danken

Als eerste stap naar een kerkelijke gemeente, die duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid hoog in het vaandel heeft, is op 13 mei 2012 de PKN wijkgemeente Zeist-West een Fair Trade kerk geworden. Dit betekent dat in het Kerkelijk Centrum de wijkgemeente bij inkoop en gebruik van al haar producten consequent op duurzaamheid let. Verder wordt informatie gegeven over Fair Trade (eerlijke handel) en wordt dit op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Een van de middelen om de gemeente kennis te laten maken met eerlijke handel is een door de ZWO-commissie samengesteld boekje [1.004 KB] waarin veel informatie wordt gegeven over dit onderwerp.
Na deze eerste stap is via de uitgifte van boekjes over Fair Climate [1.179 KB] en Fair Finance [9.009 KB] aandacht besteed aan deze onderwerpen die naast Fair Trade, belangrijk zijn voor duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.
Zie voor het beleid van onze wijkgemeente op het gebied van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid de tekst over de Groene Kerk.


Wat is fairtrade?

Iedere dag kun je tijdens het winkelen kiezen voor Fair Trade producten. Fair Trade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. Bij Fair Trade worden bijvoorbeeld het recht op vakbonden en het verbod op gedwongen- of kinderarbeid nageleefd. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt Fair Trade voor langdurige handelsrelaties, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie, en in de gemeenschap waarin zij leven. Daarbij schenken ze bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze ook extra aandacht aan het milieu.


Wat doet Zeist-West aan Fair Trade?

In onze kerk zijn koffie en thee Fair Trade. De avondmaalswijn is Fair Trade en biologisch. Al het gebruikte papier heeft het FSC keurmerk. Het stichtingsbestuur en de wijkkerkenraad vragen huurders en gebruikers om zoveel mogelijk Fair Trade producten te gebruiken,
Eén maal per maand worden in samenwerking met de Wereldwinkel na de kerkdienst food- en non food producten verkocht aan de gemeenteleden.
Elke vier jaar wordt een project gekozen uit een ontwikkelingsland waaraan gedurende deze periode extra aandacht wordt besteed. een gekozen project moet onder andere voldoen aan de criteria van Fair Trade, Fair Climate en Fair Finance.
Voor de jaarlijks terugkerende landelijke Fair Trade weken wordt aandacht gevraagd van de gemeenteleden en wordt meegedaan aan acties.
Leden van de ZWO-commissie van onze gemeente nemen deel aan de Fair Trade werkgroep van de burgerlijke gemeente Zeist


Printerversie